Az elmúlt napokban tapasztalt lehűlés erős hajnali fagyokat eredményezett. Ez egyaránt érinthette a repce és a kalászos kultúrákat. Az ilyen területekre fokozottan kell figyelni, érdemes lehet egy biostimulátorral történő kezelést végrehajtani.

 


Alig kezdődött meg az aratás, máris zöldülnek a tarlók. Ez lehetőséget ad a terület  a tarlókezelés elvégzésére, a talaj gyommagkészletének csökkentésére, az évelő kétszikűek elleni hatékony védekezésre. A kezelés hatékonyságát alapjaiban határozza meg az, hogy mennyi glifozát hatóanyag kerül be a gyomnövényekbe. Ehhez megfelelő borítottságot kell elérni, valamint segíteni kell a hatóanyag felszívódását. Ebben segít a Solar Plus hatásfokozó adalékanyag, amely már 0,15%-os töménységben is biztosítja a kijuttatott permetlé kiváló terülését, valamint növeli a növénybe felszívódó hatóanyag mennyiségét. További ajánlás, a permetlé terüléséről készült felvételek IDE kattintva, a "Kapcsolódó képek"  menüpont alatt tekinthetők meg.

 


Az utóbbi hetek időjárása kifejezetten kedvez az alma varosodás kórokozójának, így felmerül a kérdés, van-e aszkospóra a levegőben, amiből a fertőzés bekövetkezhet. 

 


Az előrejelzések szerint a korábbiakhoz képest csapadékosabbra fordul az időjárás. A nedvesebb, párásabb körülmények elősegíthetik a repce fehérpenészes szárkorhadásának másodlagos, a szár felső részére, valamint a virágokra kiterjedő fertőzését. 

 


Az enyhe télnek köszönhetően a vértetűtelepek a koronában is átteleltek. Emiatt már ebben a korai időszakban elindult a fertőzésük, amely ellen védekezni kell!

 


A vízhiány és a viszonylagos meleg időjárás miatt a repceállományok egy része máris magszárba indult, rövidesen vlószínűleg az első virágok is megjelenhetnek. A növényvédelmi beavatkozásokkal már elkezdhetjük a bór adagolását, mert a bórpótlást sosem lehet elég korán elkezdeni.

 


A sűrűbb gabonaállományokban már több helyen megtalálhatók a lisztharmatos tünetek az alsó leveleken. Ezek egyelőre a szárra még nem húzódtak rá, de a kórokozó számára kedvező körülmények között ez csak idő kérdése.

 


A szilárd műtrágyával történő nitrogénpótlás hatékonyságát komolyan lerontja a száraz talaj és csapadékmentes időjárás az ország keleti felében.

 


Az ország keleti felében mostanra jelentős vízhiány alakult ki a talajokban, amely már kihat szántóföldi növényeink fejlődésére is. Ilyen helyzetben felértékelődik a lombtrágyázás jelentősége, mivel a talajon keresztüli tápanyagfelvétel csak korlátozottan mehet végbe. 

 


Az enyhe télnek köszönhetően máris találhatók lisztharmatos levelek a fejlettebb őszi búza állományokban. Bár az ország jelentős részén az őszi és a téli száraz időjárás miatt fejletlenek az állományok és levélbetegségek tüneteivel nem találkozhatunk, a nyugati országrész fejlettebb vetéseiben már elindult a kórokozó.

 


A tél végi olajos lemosó permetezéssel számos kár- és kórokozó fás részeken áttelelő alakjait tudjuk hatékonyan gyéríteni. A kaliforniai pajzstetű, vagy enyhébb telek után a vértetű esetében különösen fontos a lemosó kezelés elvégzése, mivel később, vegetációban, ezek ellen a fás részeken károsító kártevők ellen már nagyon korlátozottak a védekezés lehetőségei, és sajnos a hatékonyságuk is rosszabb. A vegetáció előtt elvégzett ilyen jellegű kezeléssel eredményesen gyéríthetők még az előbbi két kártevőn kívül az atka és a levéltetű tojások is.

 


A tavalyi őszi időjárás nem segítette az elvetett őszi káposztarepce kelését és kezdeti fejlődését. A csapadékban szegényebb országrészekben sok elvetett táblán ki sem keltek a magok, így azok helyébe tavaszi kultúrák kerülnek. Azonban a megmaradt területeken sem biztos, hogy lesz repcebetakarítás az idén. Sok gazdaságban mostanság dől el a repcetáblák sorsa, már látni kiművelt területeket. Minden arra mutat, hogy érdemes lesz odafigyelni a megmaradt táblákra, a sok kiesés akár kiemelkedő átvételi árat is hozhat.

 


Az ország jelentős részén - különösen az őszi csapadékban szegény keleti régiókban - komoly problémát okozott az őszi kalászosok kései és rossz kelése, amely miatt az őszi bokrosodás "elmaradt". Mivel a jó termés leginkább meghatározó eleme a négyzetméterenkénti kalásszám, így mindent meg kell tennünk, hogy segítsük gabonáink bokrosodását.

 


Az idei enyhe télen a koronában található vértetű populációk egyedei sikeresen átteleltek. A várható korai kitavaszodás különösen veszélyessé teszi ezt a helyzetet, ugyanis a melegedő időjárási körülmények között a kártevő felszaporodása meggkezdődik. Azonban egyetlen természetes ellensége, a vértetű-fürkész életciklusa később indul, így addigra akkora egyedszáma alakulhat ki a kártevőnek, amelyet a érzékelhető mértékben már nem képes kontrollálni. Ezért a magas induló egyedszám magas egyedszámot jelez előre a vegetációs időszakra is. Ilyenkor különösen fontos az időben és a megfelelő szerválasztással végrehajtott lemosó permetezés. A Vegarep EC és egy klórpirifosz-metil hatóanyagú rovarölő permetezőszer kijuttatása elejét veheti a kártevő nagymértékű felszaporodásának. 

 


A gyümölcsösök tavaszi lemosó permetezésénél fontos, hogy a kiválasztott készítmény minél jobb hatásfokkal rendelkezzen, de ugyanakkor könnyen felhasználható legyen. Például a permetlébe való beoldása ne okozzon időveszteséget és plusz műveletet. Ilyen készítmény a BordoMet DG.

 


    • 1