Asahi Kalász-plusz

A kalászfuzáriózis elleni védekezésről 05.17.


Kalászolnak a búzatáblák, most kell beszélni a kalászfuzáriózisról, és a Fuzarionról!

Ha van fungicides beavatkozás, amit minden búzatermesztő elvégez, az biztosan a kalászvédelmi kezelés. A hatékonyság szempontjából viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és milyen módon történik a védekezés.

Mikor? Bár a kalászfuzáriózis kórokozóira a búza a kikalászolástól a viaszérésig fogékony, a kalászvédelmi kezelést általában a virágzás időszakára időzíti az üzemi gyakorlat. Előfordulnak próbálkozások a zászlóslevél védelmét szolgáló kezeléssel egy menetben való elvégzésére, de az többnyire nem szerencsés. Ha a zászlóslevél védelme szempontjából ideális az időzítés, az a kalászvédelem esetében még túl korai, ha a kalászvédelem szempontjából ideális a kijuttatás időpontja, az a zászlóslevél védelme szempontjából már túl kései. Maradjunk inkább a virágzásban való kezelésnél! Amennyiben a kalászhányás végén, a virágzás kezdetén történik a beavatkozás, akkor a tapasztalatok szerint a látható kalászfertőzés aránya csökken, míg a teljes virágzáskor végzett kezelés a mikotoxin-tartalomra lesz markáns hatással, azok képződését, felhalmozódását akadályozza meg. Mert, bár fuzáriumfertőzés nélkül nincs káros toxinfelhalmozódás, azonban a látható fertőzés mértéke nem jelent automatikusan határérték feletti toxintartalmat, a kettő között az összefüggés nem túlságosan szoros.

Milyen módon? A „mikor” mellett ez az a sarkalatos pont, amin elcsúszhat a védekezés hatékonysága. A gombaölő hatóanyagok szállítódása a kezelt növényfelületről a kalász irányába még abban az esetben is csak korlátozott, ha a legmodernebb felszívódó hatóanyagokat használjuk. Ezért a hatékonyság kulcsa a kalász gombaölő szerrel történő minél tökéletesebb bevonása. Ebben meghatározó jelentőséggel az alkalmazott szórófej típusa bír! Amennyiben a lombvédelmi kezelésekhez használt, arra célra tökéletes sima lapossugarú szórófejeket használjuk, a kalászon nem érjük el az elvárt hatékonysághoz szükséges fedettséget. Ez csak a kettős réses, „előre-hátra dolgozó” szórófejek alkalmazásával biztosítható.

Végül eljutottunk a „mivel” kérdéshez. Például a Fuzarion 250 EC-vel! Miért? Mert két felszívódó hatóanyagot, protiokonazolt és tebukonazolt tartalmaz, erős megelőző és gyógyító hatással bír, hatáskifejtése hosszú, esőállósága kiemelkedően jó. Kalászvédelmi kezeléskor az ajánlott dózisa 1,0 liter hektáronként.


Cimkék: