A kiirthatatlan fehér libatop 05.21.


Libatopok tengerében úszva

 

Az idei évben ahogyan járjuk a határt, egyre szembeötlőbb, mintha nem látnánk mást, csak fehér libatopot (Chenopodium album). Szinte az összes tavaszi kapáskultúrának ez lett a fő gyomnövénye. Nem tudható, hogy az idei időjárás teremtette-e meg a feltételeket vagy tényleg ennyire felszaporodott ez a viaszos ellenfelünk, amely esetében az idő előrehaladtával rá kell jönnünk, hogy nem is annyira egyszerű az ellene való védekezés.

Ha már libatoptengerben úszkálhatunk, gondoltam összeszedek róla néhány érdekes és fontos információt.

    - A világon a 10. leggyakoribb gyomnövény. Hazánkban azonban az előkelő 2-4. helyet foglalja el az Országos Gyomfelvételezések alapján.

     - Szinte minden szántóföldi kultúrában képes jelentős károkat okozni.

   - Növényenkénti az átlagos maghozama 3000 db. Barna és fekete magokat érlel, melyeknek különböző szerepük van a fajfenntartás szempontjából. A barna színűek 1-2 év nyugalmi állapot után csíráznak, míg a feketék akár 5 évig is pihenhetnek a talajban.

     - Csírázási optimuma 20-25 °C, de tág tűrése miatt 5-40 °C között képes csírázni.

   - Fotoszintézisének típusa alapján, a szárazságot nem tűrő növények közé sorolják, de ezt egészen jól tudja kompenzálni a mélyre hatoló, erős gyökérrendszerével.

     - Allelopatikus kemikáliákat termel, melyek gátolják számos zöldség és gyomfaj, illetve a búza csírázását, ezzel szemben a napraforgó és a lucerna rendelkezik allelopatikus hatással a libatopra nézve.

     - Fontos tápnövénye a nyugati virágtripsznek (Frankliniella occidentalis).

     - Nagyon érzékeny csírázáskor a talajherbicidekre, azonban posztemergensen habitusa miatt nehezen írtható.

"Libatoptenger" a cukorrépatáblán

A termesztett növényeink közül talán a cukorrépában a legnehezebb az ellenük való védekezés a rokonsági szálakra való tekintettel.  Erre a kultúrára ad megoldást az Agrometry Kft. termékpalettája.

A metamitron hatóanyagú Viking 700 SC pre- és posztemergensen egyaránt jól megállja a helyét a fehér libatop elleni védekezésben, így egyfajta bázisherbicidnek tekinthető a cukorrépatermesztésben.

A fenmedifan hatóanyag posztemergens alkalmazása szépen tizedeli a populációt, azonban tartamhatásának hiányában érdemes kombinációs partnerek után nézni. Fenmedifam tartalmú anyagok a kínálatban a Betasana SC, illetve az etofumezáttal már kombinált Powertwin.

 

 

Gyomirtószer-hatás fehér libatopon

Az etofumezát hatóanyag közepes aktivitású ellene (Powertwin), viszont a kombinációban való alkalmazása jó szolgálatot tesz a fehér libatop elleni védekezésben. Fontos, hogy a cukorrépában használható készítményeink közül a selyemmályva (Abutilon theophrasti) elleni védekezésre ajánlott Savanna 50 DF nem rendelkezik elegendő gyomirtó hatással a libatopfajokkal szemben, így mindenképpen kiegészítésre szorul a fenti készítmények valamelyikével.

Pontos technológiai ajánlásokért forduljatok bizalommal szaktanácsadónkhoz.

forrás: Benécsné Bárdi G. és mtsa (2005): Veszélyes 48. Szekszárd, Mezőföldi Agrofórum Kft.


Cimkék: