Asahi Kalász-plusz

A kukorica terméskötődéséről 07.01.


Egyre több kukoricatáblán látjuk, hogy megkezdődött a címerhányás, tenyészidőszaktól függően több vagy kevesebb címer mutatkozik már az állományokban. Ugyanakkor a bibevirágzás is megindult, egyre nagyobb számú csövön látjuk a „bajuszképződés” kezdetét. Veszélyes időszak ez, az idei évben különösen!

A kukorica terméskötődésének alakulását több tényező is befolyásolja. A kedvező az, ha jó vízellátás mellett mérsékelten meleg időjárás uralkodik, lehetőleg magas légköri páratartalommal. Azaz csupa olyan tényező, amelyeknek jelenleg inkább az ellenkezőjét látjuk! Vízhiány van és forróság, brutális UV-szintek, légköri aszály! Máris érzékelhető, hogy a már kint lévő címerek pollenszolgáltatása a száraz területeken mérsékelt, a portokok színe azt mutatja, hogy rövid lesz az élettartamuk, gyorsan leszáradnak.

Természetesen a fenti tényezőket befolyásolni nem tudjuk, még az öntözött területeken is csak a kármentésre van lehetőség a mostani körülmények között. Azonban azokon a táblákon, ahol látunk még esélyt az elfogadható termésre, segíthetünk növényeinknek a kötődésben.

Erre az Asahi SL biostimulátorunk felhasználása ad lehetőséget. Fokozza a generatív szervek, így a címer és a pollen felé történő tápanyagáramlást, ami az egyik legfontosabb segítség a pollensterilitás kiküszöbölésében. A bibére kerülő pollen csírázását gyorsítja, de ez igaz magára a terméskötődés teljes folyamatára is. Most, amikor a bibeszálak várhatóan gyorsan leszáradnak majd a környezeti körülmények miatt, ez egyáltalán nem mellékes szempont!

Felmerülhet a kérdés, érdemes? Ez a kis mennyiségű biostimulátor, ami 0,75 liter egy hektáron, egyáltalán csinál bármit is? Igen, csinál, a kukorica meglepően jól reagál a készítményre, időnként akár megdöbbentő szinten képes javítani a kötődés mértékét. A lényeg - mert tényleg ez a legfontosabb - a kezelés jó időzítése és a megfelelő fedettség elérése.

Ehhez az 5-10%-os bibevirágzást kell megcéloznunk a kijuttatáskor és a lehető legnagyobb lémennyiséget (250-300 liter) kell alkalmaznunk. A kukoricamolyok és a gyapottok-bagolylepkék kártétele ellen sok állományban egyébként is kezelünk, az Asahi SL az ott alkalmazott készítményekkel gond nélkül keverhető, azokkal együtt kijuttatható.

Terméskötődés terén az Asahi SL szinte verhetetlen, érdemes bevetni! 


Cimkék: