Agrometry búza csomag 09.06.


     A kalászosok őszi gyomirtása egyes gazdaságokban rutinfeladat, hazánkban a vetésterület közel harmadán már elvégzik. Akik még nem csinálják (főleg az őszi munkacsúcsok, vagy időjárási korlátok miatt) azok is elismerik előnyeit: a gyomkonkurencia korai kikapcsolása, víz-, tápanyag-, termésveszteség elkerülése, jobb bokrosodás és gyomelnyomó képesség. A vízzel telítődött talajokon, a szeszélyes március-áprilisi időben a tavaszi gyomirtás nem mindig kivitelezhető optimális módon. A „csúszás” mindig megbosszulja magát!

     Ezen logika mentén elindulva és felismerve a piac igényeit, 2021 őszétől az Agrometry Kft. kínálatában is elérhető egy új kalászos gyomirtó csomag: Agrometry búza csomag néven. Ebben a 20 ha-ra összeállított virtuális csomagban a két jól ismert, gyomirtási technológiákban már bizonyított hatóanyag különböző termékben jelenik meg. Az Inker 500 SC 500 g/l flufenacet-et, míg a Premazor 500 SC 500 g/l diflufenikánt tartalmaz. A flufenacet hatásmódja a fehérje- és nukleinsav-szintézis gátlása. Az érzékeny, főleg egynyári egyszikű gyomnövények (Pl nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit) esetén a hatóanyag felvételét követően az osztódó szövetekben (gyökércsúcson és hajtásokon) leáll a növekedés, melynek eredményeképp torzulás és végül elhalás következik be. A diflufenikán a karotinoid-bioszintézis gátlók csoportjába tartozik, melynek jellemző tünete a levelek kifehéredése. Főleg az őszi búza magról kelő kétszikű gyomnövényei ellen hat. Mindkét hatóanyag elsősorban gyökéren keresztül fejti ki hatását, de levélen is bejut a gyomnövényekbe. Ezért tartamhatással (talaj-hatás) és posztemergens aktivitással is rendelkeznek. A kombináció talajon keresztüli hatékonysága nagymértékben függ a magágy minőségétől, a talaj víztartalmától, humusztartalmától és a felszíni növényi maradványok mennyiségétől. A jól elmunkált, ülepedett, szármaradványoktól, nagy rögöktől mentes, kellőképpen nedves talajfelszínen a hatóanyagok eloszlása, beoldódása biztosított, a hatás lényegesen jobb lesz. Homokos, laza talajú területeken a fitotoxicitás kozkázata nagyobb. Száraz talajra kijuttatva 2 héten belül minimum 10-15 mm bemosó csapadék szükséges a jó hatás eléréséhez, ha előzetesen nem kapott esőt a terület. Sekélyen vetett állományokat inkább posztemergensen kezeljünk, hogy elkerüljük a magok károsodását (minimum 3 cm-es vetésmélység ajánlott).

     A virtuális csomag korai posztemergens alkalmazása esetén (a kultúra 3 leveles állapotáig) ügyeljünk arra, hogy a területen található kétszikű gyomok szik-2 leveles, míg a magról kelő egyszikűek maximum szik-1 leveles állapotban legyenek és biztosítsuk a leveleken a jó permetléborítottságot megfelelő lémennyiség (min 200 liter/ha) és fúvóka használatával, de kerüljük el az átfedéseket. Kerüljük a stresszes állományok kezelését (pl. aszálysújtott, rovarrágott, súlyosan beteg, tápanyagzavaros, víznyomott területek) valamint a fagyos periódusban történő kijuttatást. A hideg idő növeli a fitotoxicitás kockázatát és lelassítja a gyomirtó hatást is.

     A terület gyomosodásának ismerete is rendkívül fontos. Repce után, forgatás nélküli technológiában vetett búzában a korai kezelés javasolt, mivel a túlfejlett (2 levelesnél nagyobb) repce árvakelés ellenállóbb lehet. Erős mezei acat és árvakelésű napraforgó fertőzés esetén tavasszal elvégzett kiegészítő hormonos kezelésre szükség lehet, amennyiben a körülmények ezt indokolják (pl. tavaszi kelés).

     Az Agrometry Búza csomag tartalma: 1X5l +2X1liter Inker 500 SC és 1X5l Premazor 500 SC, mely 20 ha kezeléséhez elegendő. Ez hektáronként 120 g diflufenikán és 175 g flufenacet kijuttatását jelenti. Az Agrometry búza csomagban a konkurens termékekhez viszonyítva magasabb hektáronkénti diflufenikán-tartalom biztosítja a tartós védelmet a magról kelő kétszikűek ellen, mint pl: perzsa -, és borostyánlevelű veronika, ebszékfű, kék búzavirág, mezei árvácska, pásztortáska, pipacs, piros árvacsalán, sebforrasztó zsombor, tyúkhúr, libatop, füstike stb. A flufenacet pedig „tudja” a csomagban kijutatott hektárdózisban a nagy széltippant. A kijuttatás után a hatás 1-2 héten belül fehéren-lilásan elszíneződött levelek, torz növekedés formájában jelentkezik, 2-4 hét múlva pedig bekövetkezik a gyomnövények pusztulása. A tartamhatás miatt a jól fejlődő búzaállományok gyomelnyomó hatása jobb lesz, a tavaszi gyomirtás elkerülhető.

     A csomagban szereplő termékek AKG programokban használhatóak! Az Inker 500 SC és Premazor 500 SC készítményeink keverését más növényvédő szerekkel (pl. rovarölő szer) előzetes keverési próba elvégzése után javasoljuk, de kijuttatás előtt kérjük mindenképpen konzultáljon kollégáinkkal!

Az Agrometry Kft. őszi kultúrákban (őszi kalászosok, őszi káposztarepce) felhasználható termékeiről, csomag-ajánlatáról bővebben ITT.


Cimkék: