Asahi Kalász-plusz technológia őszi búzában 03.24.


Elérkezett az Asahi Kalász-plusz technológia ideje! 

Miből áll a technológia?

Az Asahi SL biostimulátorunknak (0,6 /ha) a Stabilan SL (1,0 l/ha) szárszilárdítóval és az Aloy Kalászos (1,0 l/ha) lombtrágyánkkal történő együttes, a bokrosodás vége és az egy nóduszos állapot közötti kijuttatásából.

Hogy miért éri meg alkalmazni?

A kijuttatott szerek hatására egyszerre nő a gyökértömeg és fokozódik annak aktivitása, ezért növekszik a felvett tápanyagok mennyisége. A visszafogott hajtásnövekedés miatt javul a sarjhajtások tápanyagellátása, így kisebb arányú lesz azok elhalása és nagyobb a kalászt hozó hajtások száma. A jobb tápanyagellátás az osztódó szövetek szintjén is kifejti hatását, így a kalász differenciálódása során növekszik a képződött padkák száma, amelyeket a kezelt növény nagyobb valószínűséggel meg is fog nevelni. A hatások összessége nagyobb négyzetméterenkénti kalászszámot és kalászonkénti szemszámot eredményez. Éppen azokra a terméselemekre van hatással, amelyek leginkább felelősek a jó termésért.

Hogyan kell alkalmazni a technológiát?

Várjuk meg, amíg a jelenlegihez képest kissé emelkedik a hőmérséklet, az ideális a 8-10 °C. Nem kell aggódnunk viszont, ha a kezelést követő reggeleken enyhe fagyok (-1-2 °C) jönnének, azoknak sem a fitotoxicitás veszélye, sem a hatás szempontjából sincs jelentőségük. Az előrejelzéseket nézve erre ugyan jelenleg nem sok az esély, de ha netán mégis durva mínuszok (-8-10 °C) érkeznének, a kezeléssel várjunk 5-7 napot.

Amennyiben a technológiában ajánlott hármas kombináció kerülne kipermetezésre, akkor nincs szükség arra, hogy a permetlébe hatásfokozó adalékanyagot keverjünk, az Aloy Kalászosban lévő, ilyen típusú összetevők kellő adjuváló hatást fejtenek ki. Amennyiben viszont a lombtrágya nem kerül felhasználásra, az Asahi SL és Stabilan SL mellé keverjünk 0,1% Solar Plus adalékanyagot a jobb fedettség elérése érdekében.

Bár a kijuttatási időpont adná a lehetőséget arra, hogy az Asahi Kalász-plusz technológia folyékony nitrogén-műtrágyával együttesen kerüljön alkalmazásra, ezt mégsem javasoljuk. Az annál ajánlott cseppméret ugyanis nem biztosít olyan fedettséget, amelyre a jó hatáskifejtéshez a technológiának szüksége van. Annak viszont nincs akadálya, hogy az Asahi Kalász-Plusz technológia kijuttatásakor a permetlébe hektáronként 5 kg karbamid, vagy a szárazságtűrést fokozó kalcium-nitrát keverjünk.

Érdemes kipróbálni az Asahi Kalász-plusz technológiát őszi búzában! Jókor és jól kijuttatva működni fog! Mert kalászból jobb a több!


Cimkék: