Borsó csipkézőbarkó 05.03.


Csipkézőbarkó-kártétel borsóban.

Hiába a korai vetés, a hideg időjárás miatt meglehetősen vontatottan kelnek és növekednek a tavaszi borsóállományok. A kis növénykéket a kártevők sem kímélik: csipkézőbarkók pusztítják a táblákat. Számos Sitona-fajt lehetne felsorolni az ormányos bogarak családján belül, de hazai elterjedésüket tekintve hármat érdemes megemlíteni: a lucerna-, a sávos és a borsó csipkézőbarkót.

 

 

Az apró bogarak imágó alakban telelnek át a talajban, és már viszonylag korán, március vége - április eleje között felkeresik a pillangós táblákat. Kárképük jellegzetes: kis, U alakú levélszéli rágásokkal látványosan „kicsipkézik” a növényt. Gazdasági kárt főként imágó alakban okoznak, ami tömeges megjelenés esetén elérheti a 10-15%-ot.

A lárvák humuszt és hajszálgyökeret fogyasztanak, majd a nitrogéngyűjtő gümőket károsítják, és - ha azok még nem alakultak ki, mikor a lárva L1-es stádiumban van - el is pusztíthatják.

A védekezés ellenük bármelyik piretroid hatóanyagú készítménnyel lehetséges - ilyen az Agrometry rovarölő szere, a Jager EG is.


Cimkék: