Egy veszélyes gyomnövény, a selyemmályva 05.17.


Egy veszélyes gyomnövény: a selyemmályva

A selyemmályvát (Abutilon theophrasti) országszerte egyre több gazdálkodó ismeri meg. Bár a legnagyobb problémát az ország délkeleti és délnyugati részén okozza, terjedése a kapás kultúrákban más régiókban is egyre intenzívebb. Veszélyes gyomnövény, számolni kell vele!

Miben rejlik a veszélyessége? A megfertőzött területeken óriási egyedszámban képes megjelenni, nagy zöldtömeget képezve komoly konkurenciát jelent a kultúrnövények számára. Ráadásul levélzete és szára nagy mennyiségben tartalmaz olyan allelopatikus anyagot, amely gátolja a kultúrnövények csírázását és fejlődését. Maghozama nagy, ráadásul a magok akár 40-50 évig is képesek elfeküdni a talajban anélkül, hogy csírázóképességük érdemben romlana. „Keménymagvú” gyomnövényként folyamatosan csírázhat, ennek révén kelése több hullámban is történhet, megnehezítve ezzel a hatékony védekezést.

A gyomnövény az Agrometry életében oly fontos cukorrépában is komoly gondot okoz. A hagyományos gyomirtó hatóanyagok nem rendelkeznek kellő hatással ellene, így specialistát kell bevetni a védekezés során, a trifluszulfuron-metil hatóanyagú Savanna 50 DF készítményt. Ha néhány szóban kellene összefoglalni felhasználásának lényegét, akkor a következőket emelnénk ki. Mindenképpen több, akár 2-3 kezeléssel számoljunk! Ne féljünk korán, a gyomnövény szikleveles állapotában elkezdeni a kezeléseket. Mindenképpen adjuváljuk a permetlevet, a hatáskifejtés múlhat rajta! Ne ijedjünk meg az állományban a kezelés után jelentkező márványos tünetektől a cukorrépa levelein, ez természetes velejárója a készítmény felhasználásának, a kultúrnövény gond nélkül kinövi.

 

 

Milyen tüneteket keressünk a Savanna 50 DF kezelést követően a selyemmályván? A képeken látható sárgulást a lombleveleken, barnás befűződést a növény föld alatti szárrészén.

Ne feledjük, cukorrépában a pontos időzítés és a többszöri ismétlés a kulcsa a selyemmályva elleni eredményes védekezésnek! Amennyiben a felhasználáshoz szaktanácsra lenne szüksége, keressen minket!


Cimkék: