Árvakelésű gabona irtása repcében 09.09.


Kelegetnek az első repcevetések. Azok a kollégák, akiket nagyobb kockázatvállalási hajlandósággal vert/áldott meg a sors és augusztus huszadika körül földbe tették a magot, már soroló keléseket látnak.

De láthatnak mást is! Az a csapadék, ami a repce kelését segítette, egyúttal csírázásra késztette a földben lévő búza- és árpamagokat is, megjelent az ÁRVAKELÉS. Mondhatni program szerint, nincs ebben semmi meglepő - de jó sem, hiszen komolyan képes visszafogni a repce fejlődését. Ezért az őszi időszak első beavatkozásainak egyike az árvakelés elleni védekezés.

Ugyanakkor van pár kérdés, ami szinte minden évben felmerül irtásával kapcsolatban.
Mekkora legyen a dózisa az alkalmazott poszt egyszikűirtónak?
A legtöbb ilyen terméknek van külön árvakeléses dózisa, aminél nagy örömmel látjuk, hogy a „normál”, tavasszal alkalmazott dózisnál lényegesen ALACSONYABB, akár annak a FELE is lehet. Ám itt kezdődnek a problémák! Ezek a mennyiségek ugyanis az árvakelésű gabona gyökérváltásáig, azaz háromleveles koráig szólnak. Amikor e fenológiai fázis közelébe kerül a gabona - vagy túl is van rajta -, az alacsony dózis már mit sem ér. Pláne ha a kezelendő árvakelés olyan sűrű, mint a kefe. Ott nehézkes elérni az optimális fedettséget, kész művészet a keskeny, kis felületű leveleken kellő mennyiségben „megállítani” a permetszert. Egyik tényező sem az aluldozírozás irányába hat.

A másik örökzöld kérdés: keverhetjük-e a szelektív egyszikűirtókat más típusú szerekkel? Hiszen egyszerre sorjáznak a problémák: ideje lenne a rovarkártevők elleni hatóanyagoknak… kell rá egy kis lombtrágya is… és az sem lenne baj, ha a regulátor is kimehetne mindezzel együtt, ha eljön az ideje… Mondhatnak a gyártók akármit, a többszereplős koktélok alkalmazása nem ördögtől való - tényleg ritkán okoznak komolyabb bajt, a legrosszabb esetben is megússzuk a dolgot egy kis levélszél-perzselődéssel. Persze ha egy mód van rá, akkor kerüljük el az „EC-halmozódást”, lehetőleg ne legyen minden anyag oldószeres, ami a tankkeverékbe kerül.

Mi, itt az Agrometrynél a PILOT 5 EC-t (quizalofop-P-etil) ajánljuk az árvakelésű gabona elleni védekezésre. Régi, megbízható hatóanyag. Jól Ismerjük!


Cimkék: