Gabonaszipolyok 06.10.


Megjelentek a gabonatáblákon a gabonaszipolyok, messziről látszanak már ezek a méretes, cserebogár-alkatú nagy bogarak, ahogyan a kalászon fejjel lefelé elhelyezkedve táplálkoznak, … vagy éppen a fajfenntartás örök törvényének engedelmeskednek. Egyelőre inkább a gyorsabban melegedő, szélvédett táblarészeken találhatjuk őket, de ahogy tovább melegszik az idő, úgy minden bizonnyal mindenfelé megjelennek majd.

A kártételért több faj is felelhet, de hazai viszonyok között legtöbbször a széles szipoly (Anisoplia lata) okoz problémát. Maga a kártétel a magok megrágásából, a szemek kalászból való „kitúrásából” áll, de egyre többször inkább az első okoz terméskiesést.

Amennyiben egy-egy táblán, táblarészen jelentősebb egyedszámot tapasztalunk, a kártétel megelőzésére be kell avatkoznunk. A veszélyességi küszöbérték 3-4 db/m2, efölött válhat indokolttá a védekezés. A gabonapoloskák kártétele elleni kezelés kellő mértékben gyéríti ezeknek a kártevőket a számát is. Erre a célra az Agrometry kínálatából a kontakt hatású, lambda-cihalotrin hatóanyagú Jager EG készítmény alkalmazható.


Cimkék: