Kukoricabarkó 05.20.


Erős kukoricabarkó-kártétel országszerte.

Országszerte sorolnak már a kukoricák, fejlődésük az időjárási körülmények miatt lelassult, elérkezett a fiatalkori kártevők ideje. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ez a hűvös tavasz rájuk is hatással van, aktivitásuk egyelőre mérsékelt. Ennek ellenére a fiatalkori kártevőket figyelnünk kell, mert képesek kellemetlen meglepetést okozni.

 

 

A kukoricabarkó (Tanymecus dilaticollis) megjelenésére ott kell elsősorban számítani, ahol egymás után több évben is kerül kukorica ugyanarra a területre, illetve vetésforgóban nagy a növény részaránya. Komolyabb problémát kukoricában a kártevő ritkán okoz, a növények végül kinövik a kártételét.

Károsítása sokkal súlyosabb lehet napraforgó- és cukorrépa-állományokban, amelyek a kártétel okozta tőpusztulás miatt kiritkulhatnak. Ebben az időszakban naponta szükséges ellenőrizni ezeket a vetéseket, különösen azokon a részeken, szegélyekben, ahol a táblaszomszédságban kukorica volt az előző év(ek)ben, vagy ahol jelenleg is az található.

 

 

A kukoricabarkó felszaporodása a neonikotinoid típusú rovarölő csávázó- és talajfertőtlenítő hatóanyagok felhasználásának tiltásával a jövőben is folytatódni fog. Jelenleg kizárólag állománykezeléssel tudunk védekezni, a most csávázásra és talajfertőtlenítésre engedélyezett készítmények csak repellens hatásúak, érdemi ölőhatásuk nincs. Érdemes előnyben részesíteni azokat a készítményeket, melyek hatóanyaga hosszabb időn át fejti ki hatását. Ezért pl. a mikrokapszulázott formulációjú készítmények alkalmasak arra, hogy kijuttatásukkal hatékonyan védekezhessünk a barkókártevők ellen, de erre a célra ugyanúgy megfelelnek a felszívódó, gyomorméreg hatással rendelkező rovarölő szerek is.


Cimkék: