Levéltetű-nevelő idő van 06.14.


„Levéltetű-nevelő” idő van, a cukorrépatáblákon régen túl vagyunk a betelepülésükön, intenzíven zajlik a kártevő felszaporodása. A leggyakrabban a fekete répa-levéltetű (Aphis fabae) egyedeit találhatjuk meg a növényeken, főleg a fiatal levelek fonáki részén.

A levéltetvek felszaporodása mellett szerencsére ugyanilyen vehemenciával jelennek meg a kártevő természetes ellenségei is a répatáblákban. Katicabogarakat, azok lárváit, és zengőlégy-lárvákat egyaránt találhatunk a fertőzött növényeken (fotó). Figyelnünk kell e komoly segítséget nyújtó rovarok megóvására!

A védekezés során érdemes a hasznos élő szervezeteket kímélő, ám a levéltetvekkel szemben kiemelkedő hatékonyságú pirimikarb hatóanyagú készítményben gondolkodnunk a „mindent vivő” piretroid típusú szerek helyett. Ez utóbbi amúgy sem lenne tökéletes a sokszor nehezen elérhető helyen lévő kárevők ellen.

Az Agrometry termékkínálatában megtalálható Piricarb 50 használatával egyszerre védekezünk a levéltetvek ellen és óvjuk meg azok ellenségeit.

A kártevők nem kizárólag szívogatásukkal okoznak kárt számunkra: vírusvektorként olyan, cukorrépára veszélyes vírusokat is terjesztenek, amelyek az előző évben a francia, német és dán gazdálkodóknak százmilliós károkat okoztak. Most kell védekeznünk!


Cimkék: