Asahi Kalász-plusz

Őszi kalászosok gyomirtása 09.27.


A gabonatermesztés, különösen, ha az intenzív viszonyok között történik, ma már egyre kevésbé képzelhető el az őszi gyomirtás nélkül. Több tényező is ebbe az irányba szorít minket, ebből emeljünk ki egyet, a T1-T2-es gyomnövények egyre nagyobb borítását. Ez ma már olyan mértékű helyenként, amely a szó szoros értelmében okoz közvetlen terméskiesést. A fajok részletezésébe talán nem is érdemes belemenni, mert a faji összetétel országrészenként, termőtájanként de még táblánként is más és más lehet. Egy azonban biztos, a vízért, a tápanyagokért, valamint a tenyészterületért folytatott versengésben ezek olyan erős konkurenciát jelentenek, amely hatással van az őszi kalászosok kezdeti fejlődésre, bokrosodására, ezen keresztül a négyzetméterenkénti kalászszámra, így majdani termés nagyságára. Régen is tudtuk, hogy minden egyes kalászt meg kell becsülnünk, de ezek megóvása a szemünk előtt zajló környezeti változások miatt talán fontosabb, mint valaha.

Akkor tehát őszi gyomirtás! Erre a célra készítményekből bővebb, hatóanyagokból szűkebb választék áll a rendelkezésünkre. Az általunk ilyen felhasználásra javasolt készítmények a diflufenikánt tartalmazó Premazor 500 SC, valamint a flufenacet hatóanyagú Inker 500 SC.

A Premazor 500 SC a magról kelő kétszikű gyomok ellen vethető be. Nehezen kimosódó, stabil, lassan lebomló, ezért tartós hatású hatóanyaga kifejezetten markáns gyomirtó hatást fejt ki. A kezelt gyomnövények előbb sárgulnak, látványosan kifehérednek, majd száradnak, pusztulnak. Gyomirtó hatására abban az esetben is számíthatunk, ha olyan kemény gyomnövények öntik el a területünket, mint pl. a veronikafélék. De, biztos hatását fogjuk tapasztalni a többi, ebben az időszakban kelő kétszikű gyomnövénnyel szemben is. A legfontosabb, hogy ne túlfejlett gyomnövényekkel szemben történjen a kezelés, azok szik-2 leveles állapotban legyenek a szer kijuttatásakor.

Az Inker 500 SC a magról kelő egyszikű gyomnövények elleni védekezésben alkalmazható. Hatóanyaga tartós csírázás- és növekedésgátló hatással rendelkezik, amely a legtöbb érzékeny gyomnövénnyel szemben biztos hatást nyújt. Ebbe a körbe tartoznak a kalászosokban leggyakrabban megjelenő nagy széltippan, vadzab és parlagi ecsetpázsit is, de zárójelben tegyük hozzá, sajnálatos módon nem tartoznak bele az egyre terjedő rozsnokfajok, amelyek sok más készítményhez hasonlóan a mi termékünknek is feladják a leckét.

Mindkét készítményünk esetében igaz, hogy hatásukat elsősorban a talajon keresztül fejtik ki, ezért a jó gyomirtó hatáshoz a kijuttatást követő bemosó csapadékra van szükség. Az elvárt hatékonyság eléréséhez arra is szükség van, hogy a kezet területen a magágy aprómorzsás és lehetőleg rögöktől mentes legyen, amivel elkerülhetjük a rögárnyék-hatás kialakulását. Kijuttatásukat preemergens, vagy korai posztemergens módon végezhetjük el, de tudni kell, hogy ez utóbbi esetében is a talajon keresztüli hatáskifejtés dominál.

A Premazor 500 SC és az Inker 500 SC készítmények beszerzésére összetett gyomprobléma esetén együttesen, az Agrometry Búza csomagban is van lehetőség. Azonban, ha csak egyes gyomirtószer-kombinációk gyomirtó hatásának erősítéséről, vagy gyomnövények szűkebb köre elleni védekezésre van szükség, a szerek önállóan is beszerezhetők kereskedő partnereinknél.


Cimkék: