Parlagfű olajosbogár 09.13.


Körülbelül fél centiméter hosszúságú, sárga-sárgásbarna színezetű, szárnyfedőin fekete hosszirányú sávok láthatók: a parlagfű-olajosbogár (Ophraella communa) itthon először Soroksár környékén jelent meg 2020 őszén. Eredetileg Észak-Amerikából indult - csakúgy, mint a gazdanövény -, nagyobb egyedszámban Miláno környékén észlelték évekkel ezelőtt, mára már jelen van Horvátországban, Szerbiában is.

Jelentősége abban lehet, hogy elsődleges tápnövényei az Ambrosia fajok, így látványosan hozzájárulhat a parlagfű elleni védekezéshez. Ezek a növények nemcsak az allergiások, de a gazdák életét is megnehezítik, irtásuk költséges és munkaigényes. („Nemirtásuk” pedig súlyos büntetési tétellel járhat)

A parlagfű-olajosbogár – elődlegesen a lárvája – a parlagfüvet rágja, jól felismerhető kártételt okozva a növény levelein. Olaszországi vizsgálatok szerint ahol stabil populációja létezik, ott a parlagfű pollentermelése mintegy 30 százalékkal csökken.

Nagy kérdés viszont, hogy tömeges elszaporodása esetén vajon megmarad-e jó szokásánál, avagy a haszonnövényeket is beilleszti étkezési szokásaiba… Szerencsére gőzerővel folynak a hazai kutatások a bogárfaj tulajdonságairól, szokásairól, mesterséges felszaporításának lehetséges következményeiről.

Ehhez a civil segítség is jól jön: ha látja valaki a területén, jelezze a parlagfubogar@atk.hu email-címen az Eötvös Lóránt Kutató Hálózat szakembereinek.


Cimkék: