Repcefénybogár 04.19.


Gyülekeznek a sötét felhők a repce felett

Gyülekeznek a sötét felhők a repce felett.... Hiába ez a hűvös időjárás, nem hagynak a kártevők nyugtot a gazdáknak. Aki a foszmet hatóanyag mellett döntött az első kezelés alkalmával, pihenhetett néhány napot, ám annak hatása mára nagy valószínűséggel alábbhagyott.

Hiába írja a szakirodalom, hogy csak a tartósan 15 °C feletti hőmérséklet esetén repülnek ezek a rovarok, érdemes figyelni az állományokat: a fénybogarak már ott lapulnak a nyílófélben lévő virágokban. A károsítást főként az imágók okozzák a bimbók rágásával, kevesebb megtermékenyült becőtömeget eredményezve.

Szinte biztos, hogy ilyen időjárási körülmények között elhúzódó lesz a betelepülésük, ezért résen kell lennie minden növényvédős kollégának. Érdemes járni a repcetáblákat, és miközben szemlézzük azokat, ne felejtsük el, hogy ha 10 növényen ötnél több egyedet találunk, fel kell készülnünk a védekezésre. Előrejelzésül szolgál az is, ha valaki a károsított bimbókat számolja. Ebben az esetben a kártételi küszöbérték 10%.

A kártevő elleni védekezésre javasolt rovarölő szer a Jager EG, amely egy elnyújtott hatású, mikorkapszulázott formulációjú, piretriid hatóanyagú készítmény.


Cimkék: