A vértetű elleni védekezés lehetőségei 04.16.


Fehér vattacsomók a fákon, avagy védekezés a vértetű (Eriosoma lanigerum) ellen.

 

 

„Az erőmüvi irtás-mód: a vértetük lekefélése és agyonnyomása…. A chemiai szerek: 500 gramm kenő-szappan 8 liter vízben való oldata…” - 1885-ben, a vértetű hazai elterjedésének évtizedében ilyen védekezési módokat javasoltak a szakírók az Amerikából származó új kórokozó ellen. Azóta eltelt csaknem 150 év, a technológia sokat fejlődött, de a vértetű ma is az almatermésűek egyik legveszélyesebb kártevője.

Szapora, igen ellenálló teremtmény. A fa gyökérzetén vészeli át a telet, de ha enyhe az évszak, képes a koronában is kivárni a tavaszt. Védekező, rejtőzködő képessége kiváló: fehér, gyapjas viaszanyagot képez maga köré, ami alatt biztonságban szaporodik tovább.

A vértetűk négy lárvastádiuma közül az első fokozatú lárvák a legaktívabbak. Ez a forma tud a növény minden részére könnyen eljutni, megtelepedni és ott kolóniákat kialakítani. Az áttelelt nimfák általában május végén, június elején jelennek meg a fa föld feletti részein, de egy enyhe tél után már áprilistól kárt tehetnek a növény egyes részein. (Nyár közepétől-végétől szárnyas alakok is kialakulnak, amelyeknek a kártevő terjedésében van fontos szerepük.)

A tavalyi tél enyhe időjárása miatt már most, áprilisban indokolt a védekezés!

A vértetű-kolóniák elpusztítása nem könnyű feladat – a szezon előtti olajos kezelések hatástalanok a még rejtőzködő kórokozók ellen. A jó gázhatással rendelkező készítmények nagy részét pedig mára kivonták a forgalomból.

Szerencsére a kártevőnek több fontos természetes ellensége van hazánkban, pl. a vértetű fürkész, a fátyolka lárvák, a katicabogár lárvái, illetve maga a katicabogár, fülbemászók, ragadozópoloskák… Permetezés előtt célszerű felmérni, hogy az ültetvényen melyik természetes ellenségre számíthatunk, hiszen jó időzítés és megfelelő készítményválasztás mellett nagy segítséget nyújthatnak fáink védelmében.

Fontos, hogy metszés után a nagyobb sebzéseket sebkezelő anyaggal kezeljük, mivel az első nagyobb kolóniák mindig ezeken a helyeken alakulnak ki.

Folyamatosan figyeljük a kártevő első fokozatú lárváinak megjelenését a koronában. Amikor már tömeges a jelenlétük, permetezzünk Piricarb 50 WG készítménnyel, 0,5 kg/ha dózisban. (Hatásfokozó használata javasolt.)

Fontos, hogy a permetezés időszakában a napi hőmérséklet elérje a 18-20 ºC-ot!

 


Cimkék: