Vetésfehérítők az őszi gabonákban 04.28.


Elérkezett, vagy rövidesen elérkezik a vetésfehérítő-kártétel elleni védekezés ideje.

Az imágókra célzó kezelések történtek már, de az igazán nagy károkozásra képes lárvák ellen irányuló permetezések még csak ezt követően válnak szükségessé. Az egyedszám és a fertőzés időbeni alakulását tekintve országrészenként, de akár táblánként is nagy eltérések alakultak ki, de összességében kijelenthető, hogy mindenhol a tömeges tojásrakás időszakába léptünk. Az embrionális fejlődés mintegy két hét, így már csak néhány nap és elérkezik a lárvakelés ideje, bár nem kétséges, hogy egyes melegebb termőtájakon ez már meg is kezdődött.

Kevés olyan növényvédelmi beavatkozás van a kalászosokban, amelynek szükségességéről olyan konszenzus alakult volna ki, mint e kártevő esetében. Ennek ellenére sokszor csak akkor látjuk a permetezőgépeket dolgozni a gabonatáblákon, amikor már fehérednek a foltok, azaz amikor a védekezés már megkésett. Ha az a folt már messziről fehérlik, már biztos az asszimilációs felület, és ennek következtében az adott foltban a hozam csökkenése. Érdemes ezt megelőzni, ezért ha túl vagyunk a mostani csapadékhullámon - ami kellemesen nagy csapadékot is hozhat helyenként - akár egy hét is eltelhet, mire a földekre mehetünk, elkezdeni a védekezést.

Mivel a mai modern gépekkel és fúvókákkal a permetlé állományba történő penetrációja biztosított, a védekezésre tökéletesen alkalmasak a pusztán kontakt hatású, alacsony költségszintet jelentő készítmények is. Mi erre a célra a Jager EG (lambda-cihalotrin) készítményünket ajánljuk!


Cimkék: