Beetup Compact

Gyomirtó permetezőszer a magról kelő kétszikű gyomnövények elleni védekezésre cukorrépában.

 





Hatóanyag-tartalom: 80 g/l fenmedifam+80 g/l dezmedifam.

Formuláció: vizes szuszpenzió koncentrátum (SC).

Forgalmazási kategória: I.

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: az előírt növényvédelmi technológia szerinti felhasználás esetén nem szükséges. 

Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap.

Vízi szervezetekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes.

Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles.

Tűzveszélyességi besorolás: nem jelölésköteles.

Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 3 év.

Kiszerelés: 5 literes műanyag kanna.

Egyéni védőfelszerelés előkészítőknek: védőkesztyű; kijuttatóknak: előírás szerinti felhasználás esetén nem szükséges.

Mérgezéskor, allergiás megbetegedés esetén vagy annak gyanújakor a munkát azonnal félbe kell szakítani, majd helyszíni elsősegélynyújtás után orvosi, intézeti ellátást kell biztosítani.

Elsősegélynyújtás: Bőrrel való érintkezés esetén a bőrt bő vízzel, szappannal meg kell tisztítani. Szembe jutás esetén a szemet azonnal, bő vízzel, legalább 15-20 percig öblögetni. Lenyelés esetén, ha a sérült tudatánál van, a száját vízzel ki kell öblíteni, egy két pohár vízzel itatni, orvosi ellátást biztosítani.

Terápia: tüneti megfigyelő kezelés.

Ellenanyag: specifikus antidótuma nincs.


Kultúra Károsító Kezelések maximális száma Két kezelés közötti minimális időtartam (nap) A kijuttatáshoz szükséges Az utolsó kezelés fenostádiuma
szer (l/ha) víz (l/ha)
Cukorrépa, takarmányrépa magról kelő kétszikű gyomnövények 3 8 1,5
(maximum 4,5 l/ha technológiában)
80-250 8 leveles állapot

 

A készítmény hatóanyagai a gyomnövény fotoszintézisének, valamint növekedésének gátlásán keresztül fejtik ki hatásukat. A dezmedifam és fenmedifam egyaránt a bisz-karbamátok közé tartozó hatóanyagok. A tünetek levélszáradás, valamint növekedésleállás formájában mutatkoznak meg.

A készítményt posztemergensen kell kijuttatni, osztott kezelések formájában, a magról kelő kétszikű gyomfajok érzékeny fenológiai állapotához igazítva. Az egy tenyészidőszakban kijuttatható maximális dózis 4,5 l/ha! Az első kezelést a magról kelő kétszikű gyomnövények szik-2 valódi leveles állapotában kell elvégezni 1,5 l/ha dózissal, a második kezelést ezt követően 10-12 nap múlva 1,5 l/ha dózissal. Amennyiben a gyomosodás ezt szükségessé teszi a második kezelést követő 8-10 nap múlva kerülhet sor a harmadik kezelésre 1,5 l/ha szer felhasználásával. A készítmény egyszikű gyomnövények ellen nem hatékony, ezért ezek ellen preemergens alapkezelésben kell részesíteni a cukorrépát, vagy külön permetezési fordulóval szelektív egyszikűirtó készítménnyel kell védekezni.

Erős fehér libatop fertőzés esetén a készítmény kombinálható metamitron (Viking 700 SC) vagy fenmedifam (Betasana SC) hatóanyagú készítményekkel. Évelő (mezei acat) és egyes magról kelő kétszikű gyomnövények (napraforgó árvakelés, szerbtövis-félék, parlagfű) ellen tankkombinációban klopiralid (Vivendi 200) hatóanyagú készítménnyel együttesen kijuttatható 4 levelesnél fejlettebb cukorrépában. A készítmény felhasználásakor minden esetben javasolt hatásfokozó adalékanyag (AD Contact) használata. Különösen fontos ez a jó hatékonyság elérése szempontjából túlfejlett, vagy csapadékszegény időjárás miatt vastag viaszréteget fejlesztő gyomnövények jelenlétekor.

Erős napsütésben, 25°C fok feletti hőmérsékleten tilos kezelni a készítménnyel a cukorrépát, ilyenkor a permetezést a hűvösebb, esti órákban kell elvégezni. Növényi kórokozók, állati kártevők által legyengített, vagy egyéb más okból legyengült cukorrépát tilos kezelni.

Érzékeny gyomnövények Közepesen érzékeny gyomnövények
Árvacsalán-félék Csattanó maszlag
Boglárka-fajok Mezei tarsóka
Disznóparéj-fajok Varjúmák
Libatop-fajok  
Pásztortáska  
Szulák keserűfű  
Vadrepce