Vegarep EC

Környezetbarát, természetes anyagok felhasználásával előállított, rovarölő hatású növényápoló szer.

Hatóanyag-tartalom: 790 g/l (85 m/m%) napraforgóolaj.

Formuláció: emulzióképző koncentrátum (EC).

Forgalmazási kategória: III.

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: előírás szerinti felhasználás esetén nincs korlátozás.

Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap.

Vízi szervezetekre való veszélyesség: nem jelölésköteles.

Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles.

Tűzveszélyességi besorolás: nem jelölésköteles.

Eltarthatóság: fizikai-kémiai tulajdonságait szokásos tárolási feltételek mellett legalább két évig megőrzi. Tájékoztató adat: a gyártó által vállalt eltarthatósági idő 3 év.

Légi kijuttatás: nem engedélyezett.

Kiszerelés: 20 literes műanyag kanna.

Egyéni védőfelszerelés előkészítőknek és kijuttatóknak: védőkesztyű.

Mérgezéskor, allergiás megbetegedés esetén vagy annak gyanújakor a munkát azonnal félbe kell szakítani, majd helyszíni elsősegélynyújtás után orvosi, intézeti ellátást kell biztosítani.

Bőrrel való érintkezés esetén a bőrt bő vízzel, szappannal meg kell tisztítani. A beszennyeződött ruhát, lábbelit azonnal le kell venni. Szembe jutás esetén a szemet azonnal, bő vízzel, legalább 15-20 percig öblögetni. Lenyelés esetén, ha a sérült a tudatánál van, a száját vízzel ki kell öblíteni, egy két pohár vízzel itatni, orvosi ellátást biztosítani.

Terápia: tüneti megfigyelő kezelés.

Ellenanyag: specifikus antidótuma nincs.


Kultúra Károsító A kezelések maximális száma Két kezelés között eltelt minimális időtartam A kijuttatáshoz szükséges
szer (%) víz (l/ha)
Gyümölcs-fajok (almatermésűek, csonthéjasok, héjasok, bogyós gyümölcsök) levéltetvek 6 5 3% (nyugalmi állapot) 800-1500 
1% (tenyészidőszakban) 800-1000
Szőlő amerikai szőlőkabóca 3 5 3% (nyugalmi állapot) 800-1500

 

Miért ajánljuk a lemosó kezelések elvégzésére a Vegarep EC-t? A válasz IDE kattintva olvasható.

A készítmény a gyümölcs-félékben és a szőlő kultúrában található kártevők távoltartására és eltávolítására használható.

Gyümölcsösben a permetezőszert a rügyfakadás időszakábana növényen található levéltetű tojások gyérítésére 3%-os töménységben áztatás-, illetve lemosásszerűen célszerű kijuttatni. A levéltetvek megjelenésekor, az első nagyobb levéltetű kolóniák kialakuláskor javasolt a készítményt kijuttatni. A további kezeléseket 5-7 naponként szükséges elvégezni. Tenyészidőszakban általában 3-6 alkalommal javasolt kipermetezni. Permetezéskor ügyelni kell a teljes permetlé-fedettségre (pl. a levél fonáki részén).

Szőlőben a permetezőszert a rügyfakadás előtt a növényen található kabóca tojások gyérítésére 3%-os töménységben áztatás- illetve lemosásszerűen célszerű kijuttatni. Nyugalmi időszakban 3 alkalommal javasolt kipermetezni.

 


Az enyhe teleken a koronában található vértetű populációk egyedei sikeresen áttelelnek. Egy esetleges korai kitavaszodás különösen veszélyessé teheti ezt a helyzetet, ugyanis a melegedő időjárási körülmények között a kártevő felszaporodása meggkezdődhet. Azonban egyetlen természetes ellenségének, a vértetűfürkésznek az életciklusa később indul, így addigra akkora egyedszáma alakulhat ki a kártevőnek, amelyet a érzékelhető mértékben már nem képes kontrollálni. Ezért a magas induló egyedszám magas egyedszámot jelez előre a vegetációs időszakra is. Ilyenkor különösen fontos az időben és a megfelelő szerválasztással végrehajtott lemosó permetezés. A Vegarep EC  rovarölő permetezőszer kijuttatása elejét veheti a kártevő nagymértékű felszaporodásának. 

 

 

A Vegarep EC magas (85%) napraforgóolaj-tartalmának köszönhetően bevonja a kártevő egyedeit, azok fulladásos pusztulását okozva.