Kemppi

Szőlő és gyümölcskultúrák állománykezelésére, kondicionálására, valamint almaültetvényekben a színeződés és a tárolhatóság javítására felhasználható növénykondicionáló készítmény.





A Kemppi makroelemeket, valamint kelatizált mikroelemeket és szerves anyagokat tartalmazó növénykondicionáló készítmény. A formázásnál felhasznált adjuváns és szerves anyagok fokozzák a készítmény hatékonyságát és tapadását. A szerves savak a növényi anyagcsere természetes alkotóelemei, a cukrok pedig a sejtek energiaellátásában, valamint a tápanyagok növényben való szállításában vesznek részt.

Összetétel: 

   8%         összes nitrogén (N)                                     0,7%     mangán (Mn)

                            2,5%     nitrát-nitrogén (NO3)                      0,1%     bór (B)

                            5,5%     szerves nitrogén (N)                       0,4%     vas (Fe)

              3%         foszfor (P2O5)                                                0,1%     molibdén (Mo)

              3%         kálium (K2O)                                                 0,05%   réz (Cu)

              2%         magnézium (MgO)                                       0,05%   cink (Zn)

              1%         kalcium (CaO)                                                Kelátképző: EDTA

Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap.

Tűzveszélyességi besorolás: nem jelölésköteles.

Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, jól szellőző helyen 5 és 35 ºC között 3 évig eltartható. Nem tárolható együtt élelmiszerekkel, itallal és takarmánnyal. Fagytól, nedvességtől, közvetlen napsugárzástól és sugárzó hőtől óvni kell. 

Kiszerelés: 5 literes műanyag kanna.

Ajánlott védőeszközök előkészítőknek, kijuttatóknak:

- kézvédelem: többször használható gumikesztyű, anyaga nitril gumi (NBR), áteresztési tulajdonság: 6 (>480 perc).

- szemvédelem: védőszemüveg vagy arcvédő.

- bőrvédelem: "kémiai védelemre alkalmas" védőruha

- légzésvédelem: elégtelen szellőzés esetén légzésvédőt kell használni.

- lábvédelem: védőlábbeli (pl. gumi vagy műanyag cipő).

Fertőzés, allergiás megbetegedés, mérgezés esetén vagy annak gyanújakor a munkát  azonnal félbe kell szakítani. Helyszíni elsősegély után (lásd általános eljárás) orvosi, intézeti ellátást kell biztosítani.

 

 


Kultúra

Dózis l/ha

Vízmennyiség l/ha

A kezelés célja

Kijuttatás ideje

Alma

1,0

400-1000

jobb színeződés és tárolhatóság

1. 5 héttel a tervezett betakarítás előtt
2. 3 héttel a tervezett betakarítás előtt
3. 1 héttel a tervezett betakarítás előtt

Alma, körte

1,0

400-1000

termésnövelés, minőségjavítás

1. Virágzás után (BBCH71-79)
2. 1-2 héttel az első kezelés után
3. 1-2 héttel a második kezelés után

Szőlő

1,0

400-600

termésnövelés, minőségjavítás, szürkepenész-fertőzés csökkentése

1.Virágzás előtt (BBCH53-60)
2. Virágzás után (BBCH71-79)
3. Érés idején (BBCH81-85)

Cseresznye, meggy, őszibarack, kajszi, szilva

1,0

400-1000

termésnövelés, minőségjavítás

1. Virágzás után (BBCH71-79)
2. 1-2 héttel az első kezelés után
3. 1-2 héttel a második kezelés után

Dió

1,0

400-1000

termésnövelés, minőségjavítás

1. Virágzás után
2. 1-2 héttel az első kezelés után
3. 1-2 héttel a második kezelés után

Fekete áronya

1,0

300-600

termésnövelés, minőségjavítás, termésszilárdság és -egyöntetűség növelése

1. Gyümölcsnövekedés
2. Szüret előtt, 2-3 héttel az első kezelés után
3. 2-3 héttel a második kezelés után

Szamóca

1,0

300-600

1. Virágzás kezdetén
2. 1-2 héttel az első kezelés után
3. 1-2 héttel a második kezelés után

Málna

1,0

300-600

1. Virágzás kezdetén
2. Szüret kezdetén, 1-2 héttel az első kezelés után
3. 2-3 héttel a második kezelés után

A Kemppi vízoldhatósága jó. Töltsük fel félig vízzel a permetlétartályt, majd a készítményből adjuk hozzá a megfelelő mennyiséget. A permetlé folyamatos kevertetése mellett töltsük fel vízzel a tartályt.

A Kemppi a legtöbb gomba- és rovarölő készítménnyel keverhető, viszont a tankkeverék elkészítése előtt keverési próbát kell végezni.

Nem használhatók a készítménnyel tankkeverékben az erősen lúgos kémhatású, valamint a kalcium-poliszulfid tartalmú szerek.