Aloy Mg+S

A tápelemeket gyorsan felvehető, valamint tartamhatást biztosító formában egyaránt tartalmazó magnézium- és kéntartalmú levéltrágya. 

Összetétel: 24,1% magnézium

365 g/l MgO-ban kifejezve:

                            33 g/l magnézium-szulfát formában

                            332 g/l magnézium-hidroxid formában

        41,27% kén

625 g/l SO3-ban kifejezve:

              65 g/l magnézium-szulfát formában

              560 g/l kén

Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap.

Tűzveszélyességi besorolás: nem tűzveszélyes.

Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, közvetlen napsugárzástól védve, fagymentes helyen, 5 és 35 ºC között minőségét minimum 2 évig megőrzi. Nem megfelelő tárolási körülmények között a termék enyhe besűrüsödése előfordulhat.

Kiszerelés: 5 literes műanyag kanna.

Ajánlott védőeszközök előkészítőknek és kijuttatóknak: védőruha, védőkesztyű, védőszemüveg.

Mérgezéskor, allergiás megbetegedés esetén, vagy annak gyanújakor a munkát azonnal félbe kell szakítani, majd helyszíni elsősegélynyújtás (lásd általános eljárás) után orvosi, intézeti ellátást kell biztosítani.


Használat előtt a kannát alaposan fel kell rázni!

Kultúra

Dózis (l/ha)

Kijuttatási idő

Gabonafélék

2,0-4,0

Kétleveles állapottól a virágzás fejlettségi állapotig. Hiánytünetek esetén 10-14 napos permetezési forduló betartásával ismételjük meg a kezelést. A zászlóslevél kiterülésétől virágzásig (BBCH39-69) 2,0 l/ha-os dózis alkalmazása javasolt.
Vízmennyiség: 200-250 l/ha.

Kukorica

2,0-4,0

4-6 leveles korban kezeljünk. Hiánytünetek esetén 10-14 napos permetezési forduló betartásával ismételjük meg a kezelést. Vízmennyiség: 200-250 l/ha.

Káposztarepce

2,0-4,0

Egy kezelés esetén az a szármegnyúlás kezdetén történjen. Az első kezelést 4-6 leveles korban, a másodikat szármegnyúlás kezdetén végezzük el. Hiánytünetek esetén két kezelés javasolt, 10-14 napos permetezési forduló betartásával. Kerüljük a virágzás alatt történő kijuttatást. Vízmennyiség: 200-300 l/ha.

Napraforgó

2,0-4,0

A készítményt a lomb- és tányérvédelmet szolgáló gombaölőszeres kezelésekkel egy menetben, a 6-8 leveles, valamint a csillagbimbós állapotban juttassuk ki. Kerüljük a virágzás alatt történő kijuttatást. Hiánytünetek megjelenése esetén két kezelés elvégzése javasolt, 10-14 napos permetezési forduló tartásával. Kijuttatáskor javasolt vízmennyiség 200-250 l/ha.

Alma, körte

4,0

Sziromhullás után kezeljünk. Szükség esetén 10-14 nap múlva ismételjük meg a kezelést. Hiánytünet esetén virágzás előtt (rózsaszín bimbó) szintén kezeljünk.
Vízmennyiség: 500-1000 l/ha.

Cseresznye, meggy, szilva

4,0

Gyümölcskötődéskor kezeljünk. Ha szükséges, 10-14 nap múlva ismételjük meg a kezelést.
Vízmennyiség: 200-500 l/ha.

Szamóca

4,0

Zöldbimbós állapotban kezeljünk, majd szükség esetén ismételjük 10-14 nap elteltével a kezelést.
Vízmennyiség: 200-500 l/ha.

Málna

4,0

Virágzás kezdetén kezeljünk.
Vízmennyiség: 200-500 l/ha.

Burgonya

2,0-4,0

Egy héttel a teljes (100%-os) kelés után, illetve ha szükséges, a gumónövekedés idején, hiánytünetek esetén 10-14 naponta kezeljünk.
Vízmennyiség: 200-300 l/ha.

Borsó, bab, sárgarépa, len

2,0-4,0

15 cm-es fejlettségnél kezeljünk. Ha szükséges, ismételjük meg 10-14 nap múlva. Sárgarépában az utolsó kezelés minimum 1 hónappal a tervezett betakarítás előtt kell történjen.
Vízmennyiség: 200-250 l/ha.

Cukorrépa

2,0-4,0

A készítményt a vegetáció alatt egy vagy két alkalommal, lombzáródáskor, illetve a lombvédelmi kezelésekkel együttesen juttassuk ki. Hiánytünetek megjelenésekor a kezeléseket 10-14 napos permetezési fordulóval végezzük el. A kijuttatáshoz javasolt vízmennyiség 250-300 l/ha.

Brokkoli, bimbóskel, káposzta, karfiol, kelkáposzta, takarmányrépa, cékla, karórépa, fehérrépa (petrezselyemgyökér)

2,0-4,0

4-6 leveles korban kezeljünk, hiánytünetek esetén 10-14 napos permetezési fordulóval ismételjük a kezelést.
Vízmennyiség: 200-250 l/ha.

 

Fontosabb növénykultúráink magnézium- és kénigénye

  Magnézium (MgO) Kén (S) 
Alma, körte  500 g* 400 g*
Cukorrépa 17 kg* 8 kg*
Gabonafélék 2,5 kg** 3,5 kg**
Kukorica 3 kg** 3 kg**
Napraforgó 12 kg** 10 kg**
Őszi káposztarepce 10 kg** 16 kg**

* /10 tonna termés
**/tonna szemtermés+szár+gyökértömeg

 


Az Aloy® levéltrágyák gyártója a Safagrow Limited (www.safagro.com), amely ma már vezető beszállítója az angol mezőgazdaságnak a levélen keresztüli növénytáplálás területén. Termékfejlesztésük során számos innovatív megoldást alkalmaznak, amely együttesen a szigorú gyártástechnológiával és a felhasznált alapanyagok magas minőségével garanciát jelentenek a termékek állandó, kiemelkedő minőségére. A termékcsaládba tartozó Aloy® Kalászos és Aloy® Mg+S termékek nem csak a tápelemek hasznosulása, hanem a termékstabilitás szempontjából is figyelmet érdemelnek. Mindez az alkalmazott részecskeméretnek és a felhasznált segédanyagoknak köszönhető. 

Az Aloy® levéltrágyákban a tápelemek részecskéinek mérete 0,5-1 µm közé esik (majdnem nano tartomány), míg az egyéb SC-formulációjú levéltrágyáknál ez az érték 4 µm körül alakul. 

Enneknek köszönhetően:
              - javul a levél permetléfedettsége
              - egyenletesebb a hatóanyag-elhelyezkedés
              - fokozódik az esőállóság
              - nő a felvett tápanyagok mennyisége, ...

... így

JAVUL A KIJUTTATOTT TÁPELEMEK HASZNOSULÁSA!

A készítményekben alkalmazott összetevőknek köszönhetően az Aloy® levéltrágyák egyaránt rendelkeznek gyors és elhúzódó tápanyaghatással. Gyors hatásuk miatt alkalmasak arra, hogy eredményesen kezeljék a már kialakult tápelemhiányokat, a folyamatos tápanyagszolgáltatás pedig alkalmassá teszi a készítményeket a növények mikro- és mezoelem-igényének tartós kielégítésre is.

GYORS ÉS HOSSZAN TARTÓ TÁPANYAG-SZOLGÁLTATÁS !

Az alkalmazott részecskeméretnek, valamint a formázásnál felhasznált adalékanyagoknak köszönhetően nő az Aloy® termékek termékstabilitása, tárolhatósága. A részecskék stabilan oldatban maradnak, nincs részecskeméret-növekedés, összetapadás, csomósodás, ami miatt kiválás és ülepedés következne be (egyedülállóan tixotrópia-eljárással formázva).

Az Aloy® termékek látszólag nem folyékonyak a kannában, gél állagúak. Ez nem minőségi hiba! Alapos rázással folyékonnyá válnak, majd nyugalmi állapotban kis idő múlva újra gélszerűek lesznek. A termékek formázása tixotróp adalékanyagok felhasználásával történt. A tixotróp anyagok olyan kolloid struktúrát építenek fel (gél szerkezet), amely nyírással (pl. összerázás) lerombolható, viszont regenerálódni képes, így a kolloid (gél) struktúra újraépül. Ezért nagyon fontos az alapos összerázás felhasználás előtt!

Milyen előnyöket biztosítanak az Aloy® termékek a gyakorlati felhasználás számára:
 - jól keverhetők más készítményekkel
 - könnyen kezelhetők. Összerázás után a kannából maradék nélkül kiönthetők.
 - a szórófejet nem tömítik el
 - a tárolás alatt nem következik be minőségromlás (tixotrópia = nincs kiülepedés)
 - a legmodernebb tapadásfokozókkal kerültek formázásra, így rendkívül jó a tapadásuk, akár nedves levélfelületen is. Beszáradást követően nem mosódnak le a levél felületéről.
 - biztonságosak a kezelt növényre, a fitotoxicitás veszélye nélkül használhatók
- a felhasználásra ajánlott alacsony ha-dózisok a versenytársakhoz képest kevesebb göngyöleget eredményeznek és kisebb szállítási költséget jelentenek.

A formázott Aloy® levéltrágyák előnye az egyszerű, vízoldható sókat tartalmazó termékekkel szemben:

  Vízoldható sókat tartalmazó termékek Aloy termékek
Keverhetőség A vízoldható sókat tartalmazó lombtrágyák sok esetben a fizikai összeférhetetlenség miatt keverhetőségi problémák lépnek fel, különösen lúgos kémhatású és emulzióképző koncentrátumokkal történő keveréskor. Az Aloy termékek formázott készítmények, amelyek nem okoznak keverési problémát a tankkeverék összeállításánál, amennyiben az alkotóelemek a meghatározott sorrendben kerülnek bekeverésre.
Levélen történő megtapadás A formázatlan, csupán vízoldható sókat tartalmazó készítményeknél a levélre jutó permetlécsepp felületi feszültsége magas, a levélen nehezen tapad meg, így nagy a kijuttatáskor elszenvedett veszteség. Az Aloy termékeknél a formázásnál felhasznált felületaktív anyagok a levélfelületre jutó permetlécseppek felületi feszültségét csökkentik, így azok könnyen megtapadnak a levél felületén, a kijuttatáskor fellépő veszteség csekély.
Esőállóság A levélfelületre jutó hatóanyagok a viaszréteghez csak gyengén kötődnek, így azok onnan könnyen lemosódnak, esőállóságuk minimális. Az Aloy termékekben alkalmazott felületaktív anyagok elősegítik a tápelemek viaszrétegen való átjutását, oldják a levél viaszrétegét, így a peretlécsepp könnyebben kötődik ahhoz.

A FOLYÉKONY (SC) FORMA NAGY ELŐNYE, HOGY FELHASZNÁLÁSÁVAL ELKERÜLHETŐ AZ AZ IDŐVESZTESÉG, AMI A SZILÁRD LEVÉLTRÁGYÁK BEOLDÁSÁBÓL ADÓDHAT. TÖKÉLETES OLDÓDÁSA MIATT NEM KELL A SZŰRŐK ÉS A SZÓRÓFEJE ELTÖMŐDÉSÉTŐL TARTANI!

Az Aloy® levéltrágyák számos növényvédő szerrel és termésnövelő anyaggal keverhetők, bár nem mindegyikkel. Tankkeverékként történő alkalmazás előtt minden esetben keverési próba elvégzése javasolt! A tankkeverék készítésekor tartsuk be a gyártó erre vonatkozó ajánlását!

A tankkeverék készítésének ajánlott lépései:

1. Töltsük fel félig permetlétartályt és kapcsoljuk be a keverőberendezést. A tankkeverék összeállítása és kijuttatása alatt a keverésnek folyamatosan működnie kell!

2. Amennyiben szükséges, adagoljuk a vízkondicionáló adalékanyagot a tartályba.

3. Adagoljuk és oldjuk be a vízoldható szilárd formulációjú készítményeket (WP, WG, DG).

4. Adjuk a tankkeverékhez szükséges mennyiségű Aloy® levéltrágyát, együttesen a szuszpenzió formulációjú készítményekkel (SE, SC). Fontos, hogy az Aloy termékeket a kannából való kiöntés előtt alaposan rázzuk fel!

5. Következő lépésként adagoljuk a tartályba az emulzió-koncentrátumokat (EC), valamint a növényi olajat tartalmazó készítményeket.

6. Ezt követően kerüljenek a tartályba az egyéb vízoldható készítmények (SL, SP).

7. Utolsó lépésként keverjük a tankkeverékbe a nedvesítő és tapadásfokozó adalékanyagokat.