A kukorica terméskötődésének támogatása 07.10.


Megkezdődött, vagy rövidesen megkezdődik a kukorica virágzása. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a terméskötődést érdemben befolyásoló környezeti körülmények alakulnának ki, a melegedés ellenére nem várható súlyosabb légköri aszály, azonban a kötődés sok tényezőtől függő folyamat, a támogatása mindig megtérülő beruházás. Kukorica esetében ez különösen a csemege- és vetőmag-előállításban lehet igaz, de most, amikor talán ez lesz az egyetlen szántóföldi növényünk, amelyik érdemi jövedelmet hozhat, a takarmánycélú termesztésben is az lehet.

A terméskötődés támogatására a kukoricában kevés eszközünk van, az ilyen célra általánosan alkalmazott bóros kezelések hatékonysága itt kérdéses. Erre a célra ott az Asahi, amelyik meglepően hatékony, a kukorica rendkívüli mértékben reagál még az engedélyezett alacsony -0,75 l/ha- dózisára is. Ezért -ha már belemegyünk a kukoricába a lepkekártevők (kukoricamoly, gyapottok-bagolylepke) elleni védekezés miatt - érdemes a tankkeverékbe Asahit is tenni. A lényeg, hogy 5-10%-os bibevirágzásban kerüljön ki a területre!

Milyen hatás várható az Asahi alkalmazásától? Javul a pollen életképessége, gyorsul annak bibén való megcsírázása, ezért a megtermékenyülés folyamata lerövidül, a kedvezőtlen környezeti körülmények rövidebb ideig képesek azt hátrányosan befolyásolni. Mi látható mindebből a csövön? Javul a terméskötődés, ami különösen igaz a csővég berakódottságára. A jobb kötődés, a szemek csövön való egyenletes elhelyezkedése miatt javul a frakciók aránya, kevesebb lesz a nagy kerek szem, ami vetőmag-előállítás esetében nem elhanyagolható szempont.

Az Asahi felhasználása problémamentes, a keverhetőségével, a méhekre való veszélyességével nincs probléma (nem jelölésköteles), esetében a munkaegészségügyi várakozási idő nulla nap (száradásig), így vetőmagcélú termesztésben a címerezési munkálatokat sem hátráltatja.

Sok előny egyetlen termékben, már csak ki kell próbálni!


Cimkék: