A vértetű és a vértetű fürkész 07.26.


A vértetű (Eriosoma lanigerum) az almaültetvények kétségtelenül egyik legjelentősebb kártevője; ha megtelepedett az ültetvényünkben, szinte lehetetlen megszabadulni tőle. A legeredményesebben rügyfakadás előtt, kora tavasszal védekezhetünk ellene. A vegetáció előrehaladtával egyre nehezebb megfelelő terméket találni, amivel legalább a további felszaporodását lassíthatjuk.

Éppen ezért becsüljük meg nagyon, ha ültetvényünkben megtelepszik a vértetű fürkész (Aphelinus mali). Ez az apró kis fürkészdarázs (<5 mm) a vértetűbe rakja tojásait, a kikelő lárvák pedig a vértetű testét élik fel, majd kifejlődésüket követően az imágók kirágják magukat az elpusztult gazdatestből. A parazitált vértetű viszonylag könnyen felismerhető, a fehér telepek között megfeketedett egyedek árulkodnak a fürkészdarázs jelenlétéről. A fotón mikroszkóp alatt látjuk, de akár kézi nagyítóval is megfigyelhető, hogy lakik-e még valaki a parazitált vértetűben, vagy már távozott; erről a röplyukak tájékoztatnak minket.

Sokgenerációs (4-6) faj lévén nehéz megállapítani, hogy a fürkészek életciklusa éppen milyen stádiumban van- olyan rovarölő szert ajánlott használni, aminek nem túl hosszú a hatástartama. Ha a megvizsgált vértetű-kolóniákban vannak fekete, de röplyukkal nem rendelkező múmiák, akkor érdemes permeteznünk, a fürkészek nagy eséllyel nem károsodnak.


Cimkék: vértetű, vértetű fürkész