Erősödő sárgarozsda-fertőzés 05.10.


Az ország több területéről - a Dunántúlról ugyanúgy, mint az Alföldről - érkezett jelzés arról, hogy járványszerű fellépése tapasztalható a búza- és tritikálé-táblákon. Nincs ebben semmi meglepő, a körülmények kedvezőek voltak a kórokozó számára. Mi is szóba hoztuk már április közepén, úgy tűnik ráhibáztunk. Tényleg jön!

Mit tudunk tenni még állományunk védelmében? Erre azokon a területeken van inkább lehetőségünk, ahol még mérsékelt a sárgarozsda fertőzése, ugyanis igazán jó hatékonyság a prevencióként elvégzett kezelésektől várható. Ha a betegség járványszerű felszaporodása már beindult, az utóbb elvégzett gombaölő szeres kezeléseknek már csak mérsékelt hatásuk lehet. Ezeken a területeken egy gyors és határozott felmelegedés segíthetne a legtöbbet.

Mi a kórokozó elleni védelemre a Fuzarion 250 EC készítményünket ajánljuk. A termékben két azol típusú hatóanyag található: a protiokonazol, valamint a mindenki által jól ismert tebukonazol. A készítmény egyszerre rendelkezik erőteljes preventív, valamint gyógyító hatással, amely a sárgarozsdán túl kiterjed a legtöbb, a lombozatot jelenleg betegítő kórokozóra is. A fertőzési veszélyhelyzet miatt az ajánlott dózisa ezúttal 1,0 liter hektáronként.

Az eredményes védekezésnek a jó hatékonyságú készítmény csupán az egyik eleme, a másik a kijuttatás minősége. Használjunk olyan szórófejet a védekezés során, amely biztosítja a permetlé kellő mértékű bejutását az állomány mélyére. Ebben a helyzetben ne spóroljunk a kijuttatott permetlé mennyiségével sem. Lehetséges, hogy egy kicsivel több időt töltünk a tankolással, de most a lehető legjobb fedettséget kell elérnünk a lombozaton. Ahhoz pedig víz is kell!

Az eredményes védekezéshez pedig Fuzarion!


Cimkék: sárgarozsda