Tafrinás levélfodrosodás 05.15.


A szárazabb tavaszokon sokszor nem is találkozunk vele, de az idei csapadékos időjárási viszonyok között ilyen szinten támadja meg a levélfodrosodást okozó gomba (Tafrina deformans) az elhanyagolt őszibarackot. A csúnyán deformált levelek nagy része a nyári melegekkel leszárad és lehullik, helyét az újrahajtott, ép levelek veszik át.

Az esztétikai látványon kívül látszólag nem okoz problémát ez a betegség, de valójában nem így van. Az őszibarackfának újra kell építeni a lombozatát, ami rengeteg tápanyagot von el a gyümölcstől, ezért a termésben bizonyosan lesz veszteség. Az újralombosodás a következő évi virágrügy-differenciálódásba is beleszól, vagyis a fertőzés a következő évi terméskilátásainkat is befolyásolhatja.

A legegyszerűbb és egyben leghatékonyabb védekezés a gomba ellen a rügypattanás előtt elvégzett kora tavaszi lemosó permetezés réz készítménnyel. A tafrina gomba nagyon érzékeny a rézre, esetenként ezzel az egy kezeléssel is megóvhatjuk az őszibarackot (De nem az idei tavaszon!).

A virágfertőző monília elleni kezelések és a tavaszi lombvédelem (felszívódó, vagy kontakt) pedig már elegendő hatással rendelkezik ez ellen a gomba ellen is, hogy ne alakulhassanak ki a fertőző gócok. Az időjárás melegebbre és szárazabbra fordulásával már nem kell tartanunk a fertőzéstől.


Cimkék: tafrinás levélfoltosság