Gombabetegségek a gabonaállományokban 04.14.


Ahogy az az enyhe tél után várható volt, a kalászosokban erőteljes a kórokozók fertőzési nyomása. A lisztharmat általánosan jelen van az összes őszi kalászosban, az árpatáblákon a hálózatos levélfoltosság, de különösen az árpa törperozsda is terjed. A búzatáblákon a szeptóriás levélfoltosság mellett megjelent - és helyenként máris jelentős fertőzést produkál - a sárgarozsda. Ez utóbbiról az ország különböző területeiről is kaptunk már konkrét információt, így Fejérből, Hajdú-Biharból és Csongrádból is.

Látva az előrejelzéseket, a lassú kitavaszodást, az inkább hűvös, mintsem meleg időjárást, a várható csapadékot, valamint az erős éjszakai és hajnali harmatképződést, van okunk tartani attól, hogy erősebb fertőzés alakulhat ki.

Aki átélte a sárgarozsda 2014-es járványszerű fellépését, az valószínűleg máris teszi fel a permetezőt és indul permetezni - bár remélhetőleg már túl is van az első lombvédelmi kezelésen-, mert e kórokozó ellen a preventív beavatkozás aranyat ér. Vagy mondjuk így, az ér valamit!

Ehhez ajánljuk a Fuzarion 250 EC gombaölő szerünket. Címszavakban róla: két triazol, tebukonazol és protiokonazol kombinációja - preventív, kuratív és eradikatív hatással. Éppen ide, erre a helyzetre való, már persze a majdani, kalászfuzáriózissal szembeni használatán túl.


Cimkék: