A napraforgó gyomirtásáról 05.02.


Kelnek, sorolnak, szépen fejlődnek a napraforgóvetések. A gyomok pedig, mivel a körülmények számukra is kedvezőek, tömegesen jelennek meg. Nedvesség van a talajban, gyommag is van, a hőmérséklet is alakul, miért ne lenne így? Lesz dolga a gyomirtó szereknek az idén - így a Tribenex 50 SG*-nek is!

A napraforgótáblán a kultúrnövénnyel együtt növekedő gyomnövények már a vegetációs időszak kezdetétől versengenek a rendelkezésre álló vízért és tápanyagokért. Bár a napraforgóban, annak kiterjedt gyökérrendszere miatt méltó ellenfélre találnak, káros hatásuk egy bizonyos gyomborítás felett biztosan érvényre jut. A közvetlen károkozáson túl a gyomnövények a vegetációs időszak végén is okozhatnak plusz költséget a napraforgó-termesztőknek. A táblát elöntő, a napraforgó fölé növő, nagy tömegben jelen lévő gyomnövények olyan mértékben lassítják a növény természetes vízleadását, amely elkerülhetetlenné teszi az állományszárítást, vagy a betakarított termés szárítását. Az állományszárítás elvégzésének több szakmai indoka is van, azonban ahol ezek nem merülnek fel - a vetett fajtától függően-, sokszor kivárható lenne, amíg az állomány természetes úton éri el azt a szintet, amikor már nem kell beindítani a szárítót. Akkor elegendő egy rostán átengedni a terményt ahhoz, hogy az elérje a biztonságos tárolást lehetővé tevő nedvességtartalmat. Gazos állományban ezt nem tudjuk megtenni!

A Tribenex 50 SG a napraforgó gyomirtásában a kétszikű gyomnövények elleni védekezés során használható fel. Erre kizárólag azokban a hibridekben van lehetőség, amelyek rendelkeznek a tribenuron-metil gyomirtó hatóanyaggal szembeni toleranciával, de alkalmazása az A.I.R. (Acetolaktátszintetáz Inhibitor Rezisztens) hibridekben is megengedett, független attól, hogy a termesztett napraforgó LO, avagy HO. 

A készítmény széles hatásspektrummal bír, amely a magról kelő kétszikű gyomnövényeken túl kiterjed a mezei acatra is. Kijuttatása történhet egyszeri alkalommal 45 g/ha dózisban, de osztottan is, amikor 7-14 nap eltéréssel, két alkalommal kerül kipermetezésre, hektáronként 22,5 grammos dózissal. E rugalmas felhasználás előnye akkor mutatkozik meg, ha a területen olyan hosszan csírázó gyomnövények vannak jelen, mint amilyenek pl. a szerbtövis-félék, vagy ha tömeges parlagfű - keléssel kell megküzdenünk. Kijuttatása a napraforgó két valódi leveles állapotától annak hat leveles fejlettségéig történhet meg, a gyomnövények 2-4 leveles, valamint a mezei acat tőlevélrózsás állapotában.

A hatóanyag a kipermetezését követő 2-3 órán belül felszívódik, majd a növény nedvkeringésébe kerülve csúcsi és gyökérirányban szállítódik. A gyomnövények növekedése a kezelést követően rövid időn belül megáll, leveleik 3-10 napon belül elszíneződnek, fakulás és sárgulás mutatja a készítmény hatását. Idővel a gyomok száradnak, végül elpusztulnak. A hatás kialakulását a hőmérsékleti értékek nem befolyásolják.

A Tribenex 50 SG 150 grammos kiszerelésben kerül forgalmazásra, amely egyszeri, 45 g/ha dózisban való kijuttatása esetén 3,3 hektárra elegendő mennyiség. Felhasználása során a permetlé terülésének fokozása, valamint a jobb gyomirtó hatás elérése érdekében hatásfokozó adalékanyag alkalmazása ajánlott. Erre a célra a Solar Plus készítmény 0,1%-os töménységben történő felhasználását javasoljuk, amely kifejezetten a gyomirtó hatóanyagok hatásának fokozására került kifejlesztésre. 

Gyakori kérdés, hogy a kezelésszám csökkentése érdekében kijuttatható-e a Tribenex 50 SG a szelektív egyszikűirtó készítményekkel - pl. Pilot 5 EC- együttesen, tankkeverék formájában? Annak ellenére, hogy az ilyen kombinációk gyakran kerülnek kipermetezésre, nem javasolható a két kezelés egyidejű elvégzése, az ugyanis a napraforgó-állomány károsodását okozhatja. A készítmény kijuttatásakor a fitotoxicitás veszélye miatt kerülni kell a többszörös átfedésből fakadó túldozírozást, mint ahogyan a bármilyen ok (víznyomás, kártevők erős kártétele, fagy) miatt stresszelt állapotban lévő napraforgó-állomány kezelését is. Csapadéktól vagy harmattól nedves lombfelületre a készítmény nem kerülhet kipermetezésre!

A napraforgó sok mindent kibír! Általános vélekedés ez, ami nem is minden alap nélküli. Az azonban, hogy valamit kibír a növény, nem jelenti azt, hogy az ne hatna termésének mennyiségére. A gyomosodás tipikusan ilyen tényező, amely, ha nem is mindig látványosan, de közvetlenül befolyásolja a termés mennyiségét. Mi a probléma megoldására a toleráns hibridekben a Tribenex 50 SG-t ajánljuk!

 

* A Tribenex 50 SG készítmény azonos az 534/2006. NTKSz engedélyszámú Express 50 SX referencia-termékkel.


Cimkék: